Noordenaars lanceert talentprogramma Artist in Space


Noordenaars, het samenwerkingsplatform van twaalf Noord-Nederlandse kunstinstellingen, lanceert het experimentele talentprogramma Artist in Space. De kunstinstellingen werken onderling samen om nieuwe mogelijkheden te kunnen bieden aan talentvolle kunstenaars en kunstprofessionals. Hiermee onderzoekt Noordenaars hoe deze talenten kunnen worden gestimuleerd om in het Noorden te blijven om hun carrière op te bouwen. Het programma is zeer divers, variërend van kunstopdrachten, werkperiodes voor kunstenaars tot masterclasses en coachingstrajecten. Noordenaars wil hiermee een sterke impuls geven aan het artistieke klimaat in het Noorden.

Divers programma tot eind 2020

In 2019 zijn de eerste Artist In Space projecten begonnen. Zo was de muziekkoepel in het Sterrebos in Groningen afgelopen november al een vrijplaats voor pas afgestudeerde kunstenaars, onderzoekt kunstenaar Simon Niks in Kolderveen wat creatieve verveling is, en ontwikkelden drie jonge makers een nieuw werk voor het LUNA lichtkunstfestival in Leeuwarden.

In 2020 zal de rest van het programma van start gaan. De projecten lopen uiteen van artistieke opdrachten (waarbij o.a. wordt gekeken naar de toekomst en betekenis van het noordelijke landschap) tot studiogesprekken met (inter)nationaal gevierde kunstenaars, een kunstkamp en residenties. Voor een aantal projecten zullen in 2020 open oproepen worden geplaatst op de website en social media, waar kunstenaars en professionals op kunnen reageren.

Onderzoek

Met Artist in Space wil Noordenaars een aanzet geven tot een duurzaam talentontwikkelingsbeleid in Noord-Nederland. Naast de activiteiten die door de leden van Noordenaars worden georganiseerd, wordt er onderzoek gedaan naar de kansen voor het beeldende kunstklimaat in het Noorden. Voor dit onderzoek wordt een serie publieke gesprekken en werksessies georganiseerd. Daarbij wordt niet alleen gekeken naar de manieren waarop het Noorden ruimte kan bieden aan talent, maar ook hoe een nog levendiger en bestendiger kunstklimaat kan worden onderhouden. De Artist in Space projecten en het onderzoek lopen tot november 2020, waarna de eindresultaten van het talentprogramma worden gepresenteerd.

Organisatie

Artist in Space wordt ontwikkeld en uitgevoerd door de leden van Noordenaars: Academie Minerva, Bierumer School, CBK Emmen, CBK Groningen, KiK Kolderveen, Kunsthuis SYB, Media Art Friesland, Noorderlicht, NP3, Het Resort, SIGN, VHDG. Artist in Space wordt ondersteund door de noordelijke overheden (We the North), Keunstwurk en K&C.noordenaars-map-06-2019 GROOT (002)

Meer informatie

Houd de website www.noordenaars.nl/artistinspace en de social media van Noordenaars in de gaten voor het laatste nieuws over Artist in Space. Schrijf je in voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Meer informatie